Kohtauksia eräästä avioliitosta

Viikonloppuihimme on kuulunut useamman viikon ajan Ingmar Bergmanin tv-sarja Kohtauksia eräästä avioliitosta vuodelta 1973. Kirjastosta löytyi melkein iskemättömät dvd-levyt tästä kuusiosaisesta sarjasta. Kirjoitinkin jokin aika sitten, että ehkä me olemme valmiit katsomaan tämän Ingmar Bergmannin ohjaaman sarjan, jonka väitetään aiheuttaneen aikanaan Ruotsissa varsinaisen erobuumin.

Tv-sarja ei ole ihan kevyintä katsottavaa, mutta dialogi menee ihon alle. Liv Ullman on roolissaan häikäisevä ja Erland Josephson loistava. Kohtauksia eräästä avioliitosta on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Tottakai vaatetus ja lankapuhelin vievät ajatukset vuosikymmenten taakse, mutta sarjan viiltävä tapa tarkastella ihmissuhteiden kipupisteitä ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai kieleen. Kohtauksia eräästä avioliitosta on intensiivisyytensä vuoksi poikkeuksellinen kokemus. Olimme todella vaikuttuneita molemmat – ja jaksot  toisensa perään antoivat paljon myös keskustelemisen aihetta.

Bergman ohjasi sarjalle itsenäisen jatko-osan, elokuvan Saraband vuonna 2003, 30 vuotta tv-sarjan jälkeen. Saraband jäi Ingmar Bergmanin viimeiseksi elokuvaksi. Katsoimme Sarabandin sarjan viimeisen jakson perään ja oli aika päräyttävää nähdä, mitä kolme vuosikymmentä olivat tehneet näyttelijöille. Itse elokuva jätti meidät kylmäksi, toisin kuin Kohtauksia eräästä avioliitosta.

Sarja vahvisti monia näkemyksiämme parisuhteen haavoittuvuudesta ja siitä miten helposti ihmissuhteissa voidaan lähteä sellaisille urille, mistä ei välttämättä ole enää paluuta. Bergmanin sarja ei tuomitse, pikemminkin toteaa. Vastuu tulkinnasta jää katsojalle, mikä on ihan hemmetin kiinnostavaa!

 
F

20120226-saraband

 

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s