Tom of Finland

Kävimme eilen katsomassa Dome Karukosken elokuvan Tom of Finland. Pidimme siitä molemmat. Elokuvan casting oli loistava, huumori herkullista, tarinankerronta ei-alleviivaavaa ja visuaalisuus onnistunutta. Koimme elokuvan ensisijaisesti taiteilijaelämänkertana, ja siinä lajissa tavattoman hyvänä.

Touko Laaksosen  alias Tom of Finlandin tarina on monella tavalla taruakin ihmeellisempi ja olemme tänään tutkineet tiiviisti hänen elämänkertaansa, joka on löytynyt Trubaduurin kirjahyllystä jo vuodesta 1992. Kaarinan poikia kumpikin.

Seksuaalisuus ja yhdenlainen gay-kulttuuri ovat osa elokuvaa, aivan kuten ne olivat osa Touko Laaksosen elämää. Jokainen ymmärtää että 1920-luvulla syntyneen homoseksuaalin tarina pitää sisällään myös traagisia asioita, mutta Laaksosen elämä ei todellakaan ollut tragedia. Ja se antaa uskoa myös tässä ajassa. Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ylihuomenna. Järjetöntähän se on, että vasta ylihuomenna, mutta onneksi sentään silloin.

Jokainen tulkitsee näkemäänsä ja kokemaansa omista lähtökohdistaan ja näemme  Touko Laaksosen ja Veli Mäkisen rakkaustarinassa samaa viestiä kuin Merete Mazzarella romaanissa Elämäntarkoitus, missä hän siteeraa brittifilosofi Terry Eagletonia. Eagletonin mukaan ihmisten ihanteellinen yhteiselämä on kuin jazzbändi, missä  jokainen soittaja ilmaisee itseään ja jättää samalla tilaa toisille. Yhtyeessä kaikki seuraavat valppaasti toisiaan, kuuntelevat toista kehittyäkseen  ja samalla myös kannustavat toisia entistä paremmiksi.  Individualismin  ja yhteisön hyvän välisestä dilemmasta ei synnykään konflikti, vaan monivivahteista harmoniaa. Jos me saisimme päättää niin eläisimme jazzyhtyeen kaltaisessa maailmassa ihan joka hetki kaikkialla maailmassa. Ja sellaisen maailman haluaisimme jättää lapsillemme.

Peace and love.

F&T

PS Alla oleva kuva on Touko Laaksosen tulkinta Michelangelon Davidista. Kuva on  F. Valentine Hooven III:n Tom of Finland -elämänkerrasta.

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s