Makumatka Pohjois-Afrikkaan

Ulkona on ollut koko päivän kirpakka pakkaskeli ja satumaisen kaunista. Melkein koko perhe on ollut kasassa ja päätimme jo aamulla, että tänään tehdään jotain sellaista ruokaa, mitä ei olla koskaan ennen valmistettu.  Ajatuksissa oli jotain aasialaista, tai ainakin itämaista. Rakkaudella ja ajan kanssa valmistettua ruokaa koko porukalle. Aamukahvin jälkeen F kävi lehtipinojensa kimppuun ja kasoista löytyi Gloria ruoka&viini 1/2015 -lehti. Kannen otsikko Kylmän talven lämmin Aasia lupasi hyvää. Selailimme lehteä ja silmiimme osui kirsikkatomaattitaginen ja Tabil-karitsapullien ohjeet. Lähdimmekin makumatkalle Pohjois-Afrikkaan.

Lehti kainalossa ryntäsimme ruokaostoksille. Jouduimme vaihtamaan karitsan jauhelihan naudan sisäpaistiin, jonka pyöräytimme itse lihamyllyssä hienoksi kotona, mutta muuten pitäydyimme melko hyvin lehden ohjeissa.

Keittiöstämme löytyi F:n vanhemmilta kulkeutunut lähes käyttämätön Tagine-pata, jolla syntyi ihanan makuinen kirsikkatomaattitagine.

Taginen ainekset:

3 sipulia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl paprikajauhetta

200g kirsikkatomaatteja

1 prk valkoisia papuja

1 punainen chili

1,5 tl kardemummaa

2 dl kivettömiä oliiveja

1 dl appelsiinimehua (1 appelsiini puristettuna)

1 dl oliiviöljyä

400 g tomaattimurskaa

1,5 tl suolaa

4 dl turkkilaista jogurttia

1 ruukku korianteria

F hoiteli ruuan tämän osion: aivan ensimmäiseksi uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sipulista kuoret pois ja öljyn kuumennus paistinpannussa. Sekaan paprikajauhe ja sipulilohkot. Kuullotetaan hetki. Sipulit siirretään padan pohjalle ja päälle viskotaan huuhdellut  pavut ja kirsikkatomaatit. Lisäksi vielä pieniksi silputtu chili ja hienonnettu inkivääri.

Afrikan makuja_1.jpg

Lopuksi mausteet, tomaattimurska  oliivit, appelsiinimehu, öljy ja suola. Koko komeus sekoitetaan ja laitetaan puoleksi tunniksi uuniin. Kardemumma oli kokonaisena ja se hienonnettiin huhmaressa.

Turkkilainen jogurtti ja tuore korianteri lisätään padan joukkoon juuri ennen tarjoilua.

 

 Tabil-lihapullien ainekset:

400 g jauhelihaa

mausteseos:

3 valkosipulin kynttä

1 rkl korianterin siemeniä

1 tl jeeraa

1 tl chilijauhetta

1 tl suolaa

T aloitti lihapullien tekemisen pyöräyttämällä lihan myllystä läpi. Valkosipulit lohkotaan melko isoiksi paloiksi. Korianterinsiement rouhitaan niin ikään huhmaressa. Kaikki mausteet, valkosipuli mukaan lukien hierotaan huhmaressa ihanan tuoksuiseksi tahnaksi. Tahna sekoitetaan jauhelihan joukkoon tasaisesti ja sen jälkeen  massasta  pyöritellään lihapullia.

Afrikan makuja.jpg

Koska paikalla oli nälkäinen teinipoikalauma T teki lihapullataikinan kolminkertaisena. T paistoi lihapullat gheessa eli kirkastetussa voissa pannulla. Ghee on aivan loistava tuote paistamiseen, sillä lihapulliin tuli kaunis paistopinta nopeasti. Lihapullat olisi voinut kypsentää myös  taginen joukossa, jolloin ne olisi lisätty pataan noin 15 minuutin jälkeen.

Taginen ja lihapullien kaveriksi pojille keitettiin vielä basmatiriisiä. Pohjoisafrikkalaiset mausteet maistuivat aivan taivaallisilta ja ihanan erilaisilta. Taas kerran päätimme panostaa uusien reseptien kokeiluun.

Yksi pojista pyöräytti iltapäivän kahvihetkelle vielä mutakakun, mikä teki helmikuisesta lauantaista varsinaisen herkuttelupäivän

F&T

afrikan-makuja_2

afrikan-makuja_3

afrikan-makuja_4

afrikan-makuja_5

afrikan-makuja_6

afrikan-makuja_7

afrikan-makuja_8

afrikan-makuja_9

afrikan-makuja_10

afrikan-makuja_11

afrikan-makuja_12

afrikan-makuja_13

 

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s