Maailman perintö

Ne jotka ovat seuranneet blogiamme muistavat ehkä missä kohtasimme T:n kanssa ensimmäisen kerran kasvotusten. Olimme puhelimessa sopineet, että näkisimme parkkipaikalla Vanhan Rauman kupeessa. Ihana ja idyllinen Vanha Rauma oli loistava valinta  ensimmäiseksi treffipaikaksi ja niiden treffien seuraukset olivat vähintäänkin kohtalokkaat. Sen lisäksi että Vanha Rauma on loistava treffipaikka, niin se on  myös yksi kuudesta Suomessa sijaitsevasta Unescon kulttuuriperintökohteesta. Näiden lisäksi Merenkurkun saaristo  kuuluu luonnonperintökohteisiin.

Aloitimme siis yhteisen matkamme maailmanperintökohteesta. Muutama vuosi sitten olimme sukuloimassa Itä-Suomessa T:n veljentyttären perheen luona ja he veivät meidät Verlan puuhiomoon ja  pahvitehtaaseen. Maailmanperintökohde numero kaksi oli tsekattu. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

Viime kesän Savonlinnan reissulta palatessamme päädyimme tsekkaamaan maailmanperintökohde numero kolmosen eli Petäjäveden kirkon, josta ottamani kuvat ovat kadonneet teille tietämättömille. Kirkko oli todella erikoinen ja kaunis.

Eilen vuorossa oli sitten kohde numero neljä. Voisiko olla parempaan kohdetta pyhäinpäivän tuntumaan kuin pronssikautinen kalmisto? Sammallahdenmäellä sijaitsee nelisenkymmentä erilaista hautaröykkiötä, joista vanhimmat ovat 3500 vuotta vanhoja. Alue on metsän keskellä kukkulan päällä ja siellä oli jännä tunnelma. Näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka, mutta pimeällä minua ei kyllä sinne saisi.

Ensi kesän päämääränä voisi ollakin sitten Suomenlinna. Olen käynyt siellä ystäväni kanssa, mutta yhteinen retki T:n kanssa on vielä tekemättä. Kuudes kulttuuriperintökohde onkin hieman haastavampi totettaa, sillä se vaatii pistäytymistä kuudella paikkakunnalla. Kysymyksessä on nimittäin ns. Struven ketjusta. Mittauspisteiden visuaalinen anti taitaa myös olla sen verran vaatimaton etten ainakaan ihan heti ole suunnittelemassa retkeä niiden äärelle. Mutta kuka tietää, ehkä me vielä päädymme Stuorrahanoaivin huipulle Enontekiöön?

Kaiken kaikkiaan maailmanperintökohteita on yli tuhat ympäri maailmaa, Euroopassa viitisensataa, joista eniten Italiassa, missä kohteita on kaiken kaikkiaan 51. Maailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että tässähän ihan pakahtuu…

F

sammallahdenmaki_10

sammallahdenmaki

sammallahdenmaki_1

sammallahdenmaki_2

sammallahdenmaki_3

sammallahdenmaki_4

sammallahdenmaki_5

sammallahdenmaki_6

sammallahdenmaki_7

sammallahdenmaki_8

sammallahdenmaki_9

sammallahdenmaki_11

sammallahdenmaki_12

sammallahdenmaki_13

sammallahdenmaki_14

sammallahdenmaki_15

sammallahdenmaki_16

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s