Versailles’n palatsi, puutarha ja puistot- wau!

Hankimme liput Versailles’n palatsiin jo ennen matkaamme ja valmistauduimme sen kokemiseen katsomalla kolmistaan  Sofia Coppolan mainion  Marie Antoinetten. Taas kerran. Lähdimme sunnuntaiaamulla junalla Versailles’n kaupunkiin, joka sijaitsee noin 20 km Pariisista lounaaseen.

 

Versailles’n palatsi rakennettiin  alun perin kuningas Ludvig XIII:n metsästyslinnaksi. Tämän seuraajan, Ludvig XIV:n eli Aurinkokuninkaan aikana  palatsia laajennettiin valtavasti ja samalla barokki tyylisuuntana hioitui huippuunsa. Kuningas muokkasi Versailles’n linnastaan loisteliaan barokkipalatsin, jossa  barokkiarkkitehtuuri saavutti kliimaksinsa. Versailles’n arkkitehtia Louis Le Vauta pidetään Ranskan hovibarokin luojana. Erinäisten kuolemantapausten johdosta seuraavaksi kuninkaaksi tuli Ludvig XV (edeltäjänsä pojanpoika), joka oli syntynyt Versailles’n palatsissa. Ludvig XV oli alkujaan kansan rakastama hallitsija, joka niin ikään ei peitellyt tunteitaan naisia kohtaan. Kuuluisimpia hänen rakastajiaan lienee Madame de Pompadour, jolle kuningas rakennutti mm. pienen palatsin, Petit Trianonin. Ludvig XV jätti myös kruunun pojanpojalleen, Ludvig XVI:lle, joka myöhemmin avioitui  Itävallan arkkiherttuattaren Marie-Antoinetten kanssa.

Kierrellessämme  palatsissa, puutarhassa ja puistossa yritin keskittyä nimenomaan Marie Antoinetten tarinaan – olihan se Coppolan elokuvan myötä tuoreimmin muistissa. Itse palatsi on aivan käsittämättömän upea. Yritin saalistaa kameran kanssa mielenkiintoisia yksityiskohtia, sillä kokonaiskuvan ymmärtäminen vaatii paikan päälle tulemista ja kaiken näkemistä. Linnan puutarha ei ollut enää kesäisessä loistossaan, mikä ei todellakaan haitannut. Päinvastoin. Syksyn värit tekivät puutarhasta ja puistosta ehkä helpommin lähestyttävän. Koko alue on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1979. Itse olen saanut ensikosketuksen Versailles’n palatsiin Googlen Art Projectin kautta, mikä ei tietenkään korvaa livekokemusta, mutta antaa eväitä alueen hahmottamiseen. Myös näin jälkikäteen.

Puutarhan pensaiden sisään upotettujen kymmenien kaiuttimen kautta puutarhassa soi todella kaunis musiikki, joka teki puutarhan katselemisesta todella erityisen kokemuksen. Söimme eväät palatsin sivuportailla ja ihmettelimme kaikkea näkemäämme. Kävelimme palatsilta Petit Trianoniin, joka oli Marie Antoinettelle erityisen tärkeä paikka ja mielestäni koko kokonaisuuden yksi viehättävimmistä kohteista. Paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta, mutta katsoimme sen minkä jaksoimme. Puistossa voi myös pyöräillä tai vuokrata  vaikkapa golf-kärryt. Pieni juna kiertää myös puistossa, jonka kyytiin mekin hyppäsimme kierroksemme loppumetreillä.

Kokemuksena vertaisin Versailles’n palatsia Villa d´Èsten puutarhaan, Italiassa. Kaunista, suurta, mahtipontista, pakahduttavaa  – ja ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoista!

 

F

pariisi_versailles_75

pariisi_versailles

pariisi_versailles_1

pariisi_versailles_2

pariisi_versailles_3

pariisi_versailles_4

pariisi_versailles_5

pariisi_versailles_6

pariisi_versailles_7

pariisi_versailles_8

pariisi_versailles_9

pariisi_versailles_11

pariisi_versailles_12

pariisi_versailles_13

pariisi_versailles_17

pariisi_versailles_18

pariisi_versailles_19

 

pariisi_versailles_20

pariisi_versailles_21

pariisi_versailles_24
pariisi_versailles_25

pariisi_versailles_26

pariisi_versailles_28

pariisi_versailles_29

pariisi_versailles_30

pariisi_versailles_31

pariisi_versailles_32

pariisi_versailles_33

pariisi_versailles_34

pariisi_versailles_36

pariisi_versailles_37

pariisi_versailles_38

pariisi_versailles_39

pariisi_versailles_40

pariisi_versailles_41

pariisi_versailles_42

pariisi_versailles_43

pariisi_versailles_44

pariisi_versailles_45

pariisi_versailles_46

pariisi_versailles_47

pariisi_versailles_48

pariisi_versailles_49

pariisi_versailles_50

pariisi_versailles_51

pariisi_versailles_52

pariisi_versailles_53

pariisi_versailles_54

pariisi_versailles_55

pariisi_versailles_56

pariisi_versailles_57

pariisi_versailles_58

pariisi_versailles_59

pariisi_versailles_60

pariisi_versailles_73

pariisi_versailles_61

pariisi_versailles_62

pariisi_versailles_63

pariisi_versailles_64

pariisi_versailles_65

pariisi_versailles_66

pariisi_versailles_67

pariisi_versailles_68

pariisi_versailles_69

pariisi_versailles_70

pariisi_versailles_71

pariisi_versailles_72

 

 

 

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s