Aino ja Alvar

Lähimatkailu on ihan parasta. Päätimme tehdä tänään päivän päätteeksi työtoverini kanssa pienen pyrähdyksen Kauttuan ruukinpuistoon, sillä Alvar Aallon suunnittelemassa Terassitalossa (joka paikallisten suussa on pikemminkin Porrastalo) on vielä muutaman päivän ajan yhden asunnon näyttelytila auki. Huoneisto oli sisustettu pääosin Artekin huonekaluilla ja esillä oli myös Aino ja Alvar Aallon suunnittelemaa lasitaidetta. Kauttuan ruukinpuiston erilaisia tapahtumia pääset muuten seuraamaaan täältä.

Olen ajanut Porrastalon ohi lukemattomia kertoja, mutta nyt vasta päädyin taloon sisälle. Jostain käsittämättömästä syystä koin täällä Kauttuan paperitehtaan ylemmälle toimihenkilöstölle asuinhuoneistoksi suunnitellussa tilassa voimakkaasti Aino ja Alvar Aallon yhteistyön merkityksellisyyden. En todellakaan voi kutsua itseäni Aalto-faniksi, vaikka Villa Mairean estetiikka puhutteleekin minua. Huoneistossa oli muutamia esineitä, tuttuakin tutumpia huonekaluja ja  valoa. Rinteeseen rakennetun tyyppitaloksi suunnitellun asunnon olohuone suorastaan kylpi valossa. Porrastalon terassilta löytyvä Aurinko-sarja ja huoneistossa oleva keltainen Siena-kangas näyttäytyivät yhtäkkiä käsittämättömän raikkailta ja kauniilta. Aaltojen estetiikka ei ole kuin tehty minua varten, mutta tänään ymmärsin sen arvon. Huikeaa.

Ainon ja Alvarin tarina alkoi myös kiinnostaa minua… Millainen rakkaustarina näiden kahden luovan suunnittelijan ja visionäärin välillä mahtoi olla? Oliko Aino järki ja Alvar tunne?

Aino Aalto on usein mielletty vain Alvar Aallon hiljaiseksi taustahahmoksi. Kuitenkin Aino Aallon toiminta Artekissa osoittaa hänen olleen määrätietoinen ja itsenäinen suunnittelija. Siinä missä Alvar Aallon piirtämät astiat tai huonekalut olivat spontaaneja ja runollisia, olivat Aino Aallon vastaavat ehdotukset loppuun asti harkittuja ja viimeisteltyjä.” (http://yle.fi/vintti/yle.fi/sininenlaulu/yle.fi/teema/sininenlaulu/artikkeli.php-id=127.htm)

F

Terassitalossa_9

Terassitalossa_6

Terassitalossa_5

Terassitalossa_3

Terassitalossa_2

Terassitalossa

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s