Erilainen juhannus Istanbulissa

Istanbulin reissumme tuli hieman puskista kun T päätti loppukeväällä osallistua konferenssiin ja samalla päätimme, että F lähtisi mukaan. Rooman jälkeen on tuntunut siltä, että yhteinen aika on vieläkin arvokkaampaa kuin ennen F:n reissua. Juhannus erillään ei tuntunut hyvältä ajatukselta, kun taas kuuma ja erikoinen Istanbul alkoi kiehtoa.

Turkissa kehotetaan tällä hetkellä turisteja noudattamaan erityistä varovaisuutta ja olimme tietoisia Istanbulissa ilmenneistä levottomuuksista, Kaakkos-Turkin kamalasta tilanteesta puhumattakaan. Lähdimme reissuun kuitenkin luottavaisin mielin. Tietyllä tavalla matkustaminen on tällä hetkellä myös jonkinlainen kannanotto vapaan liikkuvuuden, humanismin ja suvaitsevaisuuden puolesta. Olimme molemmat Turkissa ensimmäistä kertaa ja Istanbul oli totisesti kokemisen arvoinen!

Hotellimme sijaitsi Aasian puolella lähellä konferenssin pitopaikkaa, joten teimme toisinpäin kuin Istanbulin vierailijat yleensä. Teimme päiväreissun Euroopan puolelle ja muuten oleskelimme Aasian puolella. F vietti paljon aikaa hotellilla Orhan Pamukia lueskellen, T:n kuunnellessa päivisin proteiinitutkijoiden esityksiä. Ennätimme kuitenkin vierailla Aasian puolella niin Kadiköyssä kuin Üsküdarissakin. Kadiköy oli todella viehättävä ja täynnä upeaa katutaidetta. Emme ennättäneet tiistain markkinoille, mutta kaupunginosa oli kertakaikkiaan riemastuttava. Tykästyimme siihen kovasti. Kadiköysta lisää myöhemmin…

Matkustimme Aasian puolelta Üsküdarista Eminönüün laivalla Bosporin salmen yli. Navakka merituuli vilvoitti ihanasti koko oleskeluamme ja laivalla merituuli puhalsi erityisen vilvoittavasti. Lämpötila huiteli koko ajan noin 30 asteessa, mutta kuumuus ei ollut meren läheisyyden takia tukahduttavaa. Euroopan puolella parhaaksi jutuiksi osoittautuivat lukemattomat ihanat kadut kahviloineen, ostosbasaarit ja aivan Istanbulin keskustassa oleva huikea Gülhanen puisto. Kävimme myös Haga Sofiassa ja Sinisessä Moskeijassa, mutta rehellisyyden nimissä Rooman jälkeen kumpaisenkin olisi voinut jättää väliin. Samoin olisi voinut skipata Eminönün  kuuluisat kalaleivät, mutta  toisaalta F sai uuden Facebook-ystävän kameransa ansiosta ja kokemus oli muutenkin hauska. Kulinarismista näiden kalatäytteisten sämpylöiden kohdalla ei kuitenkaan voi puhua. Muuten söimme Istanbulissa hyvin. Ramadanista huolimatta ravintoloista ja katuruokapaikoista sai oikein mainiota ruokaa. Turkkilaiset mezet eivät turhaan ole kehuttuja. Ne ovat aivan loistavia. Ne muutamat juomamme lasit turkkilaista viiniä eivät saaneet meitä vakuuttuneiksi ja ruokajuomaksi valikoitui useimmiten vesi. Teekupposia tuli kumottua useita ja turkkilainen kahvikin maistui. Viiden tähden hotellimme yltäkylläinen aamiainen oli miltei hämmentävä.

Istanbulin vanhassa kaupungissa oli todella hiljaista. Kadut huusivat tyhjyyttään. Pelko oli ajanut turistit pois. Keskustelut paikallisten kanssa vahvistivat epäilyksemme. Ramadan selitti ehkä osan hiljaisuudesta, mutta turistien määrä on tipahtanut Turkissa roimasti. Voi mikä sääli. Istanbul on ihana kaupunki! Ihmiset ovat tavattoman ystävällisiä, tahdikkaita ja kaupungin erikoinen visuaalisuus oli ihana kokea. Emme tiedä palaammeko Turkkiin ja Istanbuliin. Paitsi jos voitamme lotossa, niin silloin me tulemme uudestaan hakemaan parit upeat matot taloomme, hienoja käsin kudottuja kylpypyyhkeitä ja huopia, keramiikkaa, nahkakenkiä koko perheelle ja ihania antiikkiesineitä Kadiköyn antiikkikaupoista ja ja ja….

”Kulta, kai meidän lotto on voimassa?”

F&T

PS Alla olevat kuvat ovat Euroopan puolelta ja Üsküdarista.

Istanbul_Eurooppa

Istanbul_Eurooppa_1

Istanbul_Eurooppa_2

Istanbul_Eurooppa_9

Istanbul_Eurooppa_12

Istanbul_Eurooppa_77

Istanbul_Eurooppa_13

Istanbul_Eurooppa_14

Istanbul_Eurooppa_15

Istanbul_Eurooppa_18

Istanbul_Eurooppa_20

Istanbul_Eurooppa_78
Istanbul_Eurooppa_22

Istanbul_Eurooppa_23

Istanbul_Eurooppa_24

Istanbul_Eurooppa_26

Istanbul_Eurooppa_27

Istanbul_Eurooppa_28

Istanbul_Eurooppa_29

Istanbul_Eurooppa_30

Istanbul_Eurooppa_31 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_32 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_33 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_34 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_35 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_36 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_37 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_38 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_39 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_40 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_41 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_42 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_44 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_46 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_48 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_49 – Kopio

File 27.6.2016 18.03.25

Istanbul_Eurooppa_51 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_55 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_57 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_58 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_60 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_61 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_63 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_64 – Kopio

Istanbul_Eurooppa_66

Istanbul_Eurooppa_67

Istanbul_Eurooppa_68

Istanbul_Eurooppa_69

Istanbul_Eurooppa_70

Istanbul_Eurooppa_71

Istanbul_Eurooppa_72

Istanbul_Eurooppa_73

Istanbul_Eurooppa_74

Istanbul_Eurooppa_75

Istanbul_Eurooppa_76

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s