Kirja-arvostelu: Ihana kiihko

Saimme blogiyhteistyönä luettavaksemme kirjan Ihana kiihko. Kirjan ulkoasu ja takakannen teksti lupaavat hyvää: ”Intohimoinen ja ymmärtävä kirja ihmiselämän suurimmasta mysteeristä.” Kirjan on kustantanut Into. Luimme molemmat kirjan ja päätimme kirjoittaa keskustelujemme pohjalta yhteisen arvion kirjasta.

Ihanan kiihkon on toimittanut ja pitkälti myös kirjoittanut Salla Nazarenko, joka on lähtenyt kirjan tekoon omien kokemusten pohjalta. Hänen mukaansa seksi ja seksuaalisuus ovat edelleen monelle tabuja asioita ja avoin ja suora keskustelu seksistä puuttuu niin monien pariskuntien väliltä kuin  yhteiskunnasta ylipäätään.

Kirjassa on Salla Nazarenkon omiin kokemuksiin perustuvia tekstejä, joiden sisältö on selkeästi kirjan parasta osuutta. Tekstit ovat suoria ja niistä kuultaa keski-ikäisen, oman seksuaalisuutensa löytäneen naisen elämänkokemus, realismi ja seksistä hullaantumisen riemu. Osa Nazarenkon teksteistä perustuu haastatteluihin, joista esimerkiksi Jörn Donnerin osion merkitys ei ihan avautunut meille ja sisältää ehkä tahatontakin komiikkaa ja viimeistään Donnerin toteamus haastattelun lopussa: ”En minä ole näistä asioista ylipäätäänkään enää hirveän kiinnostunut.” vie pohjan koko haastattelun merkityksestä kirjassa.

Teoksessa painottuu naisnäkökulma ja sieltä puuttuu lähes tyystin pariskunnan näkökulma seksistä.  Tämä vaivaa seksiä käsitteleviä tekstejä kautta linjan. Silloin kun kysymys on sooloseksistä, kuten esim. Rosa Meriläisen teksti kirjan lopussa, niin on perusteltua että kirjoittajana on yksi ihminen. Mutta silloin kun kysymys on parisuhdeseksistä, niin puuhassa on kaksi yksilöä. Kaksi kokemusta. Kaksi tulkintaa. Kaksi näkemystä. Seksi on kahden ihmisen välillä tapahtuvaa intiimiä ja hienovaraista vuorovaikutusta ja jos tätä tilannetta tulkitsee ja selostaa vain toinen osapuoli, se jää aina vajavaiseksi.

Meidän molempien mielestä naisen ja miehen seksuaalisuus eivät eroa toisistaan niin merkittävästi kuin kirja ehkä antaa ymmärtää. Nazarenkon puheenvuorot olisivat kaivanneet rinnalleen myös oman seksuaalisuutensa kanssa sinut olevan kypsän miehen puhetta ihanasta kiihkosta. Kirjan mieskuva on välillä harmillisen ohut ja konservatiivinenkin. Ja paikoin täysin jotain muuta kuin sitä, millainen mies meidän näkemyksemme ja kokemuksemme mukaan on seksuaalisesti. Kirjan sisältö olisi voinut olla mielestämme tasa-arvoisempikin. Mielipiteeseemme vaikuttaa tietysti meidän katsontakantamme. Luimme kirjaa tasa-arvoisesta, intohimoisesta ja seksuaalisesti tyydyttävästä heteroparisuhteesta käsin.

Kirjassa käsitellään mm. halutonta miestä, seksuaalisesti vapautunutta sitoutumista kaihtavaa naista ja miestä, prostituutiota, pettämistä, keski-ikäisen naisen halua, mustasukkaisuutta, masturbaatiota ja monia muita seksuaalisuuteen liittyäviä asioita, joten kirja toimii loistavasti keskustelun ja ajattelemisen avauksena. Ihana kiihko on puutteistaan huolimatta ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, vaikka kokonaisuus onkin hieman epätasainen. Toisaalta jokin teksti tai teema, joka  ei kolahtanut meihin, voi osua johonkin toiseen pariskuntaan tai yksilöön.

Ihana kiihko yrittää antaa vastauksia todella tärkeään kysymykseen: miksi seksi on niin tärkeää. Se on eräänlainen tutkielma aiheesta, joka on ihmisyyden keskeisintä ydintä. Kirja ei yritäkään antaa kaiken kattavaa vastausta. Eikä siihen yksi kirja pystyisikään. Mutta se pistää ajattelemaan ja sehän on kirjojen yksi keskeisimpiä tavoitteita.

 

F&T

Ihana kiihko

Ihana kiihko_1

2 comments

  1. Ines · 12 kesäkuun, 2016

    Kirja ei mielestäni oikein lähtenyt käyntiin, vaikka kypsään ikään ehtineen naisen seksuaalisuus on lähtökohtaisesti on kiinnostava aihe. Tähän olisi tarvittu jotakin tuoreempaa näkökulmaa tai lisää pilkettä silmäkulmaan! Samaa mieltä mieskuvan ohuudesta. Joistakin teksteistä paistoi vähän katkeruus läpi?

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Puhetta seksistä | Flirttimaisteri & Trubaduuri

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s