”Kaikki tiet vievät Roomaan”

Täällä minä nyt sitten olen. Roomassa. Italiassa. Matka meni aivan nappiin ja mitään kommelluksia ei sattunut. Hassuja yhteensattumia kylläkin. 

Monet, hekin jotka tuntevat minut hyvin, saattavat erehtyä pitämään minua superrentona ja huolettomana tyyppinä, mutta se ei ole ollenkaan totta.  En ole lähtökohtaisesti kovin arka ja pelokas ja saan suuni auki, mutta haluan, että asiat sujuvat, joten varsinkin nykyään suunnittelen asioita hartaasti ja perinpohjin. Se ei tarkoita ettenkö voisi vaihtaa nopeastikin suunnitelmaa, jos tilanne sitä vaatii ja olen avoin monille asioille, mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja kyllä minä jännitänkin. Tänään jännitti ihan pirusti. Melkein jo kadutti koko touhu.

Noin vuosi sitten kuulin itseni sanovan ääneen työpaikkani KV-vastaavalle, että haluan vaihtoon Italiaan, Roomaan. Tämä tapahtui siis sen jälkeen kun minut oli valittu opiskelemaan valokuvaajan ammattitutkintoa samaan koulutusorganisaatioon, missä toimin opettajana. ”Okei – koska haluat lähteä?”, kuului vastaus.

Apua. Voisinko oikeasti? Mites lapset? Onko meillä varaa? Mitä hittoa?  Sitten vielä esitin vienon toiveen eräälle kollegalleni… Voisiko hän alustavasti kysellä olisiko Villa Lantessa, Suomen Rooman-Instituutissa tarvetta ja halukkuutta ottaa valokuvaajaharjoittelija kuukaudeksi hommiin. Oli niillä. Jee!

Seuraava ajatus olikin sitten, että miten ihmeessä voin olla kuukauden poissa töistä…?! Sitten tajusin. Minullahan on subjektiivinen oikeus anoa opintovapaata…  Juttelin hyvissä ajoin esimieheni kanssa ja hän näytti ajatukselleni vihreää valoa. Keskustelimme T:n kanssa ja sovimme, että ”satsaamme” minuun osan asuntolainojen  lyhennysvapaiden ”vapaasta rahasta” ja jään kolmeksi kuukaudeksi opintovapaalle. Kannoin ensin tästä ihan hirmuisesti syyllisyyttä, mutta sitten jonkinlaiseksi pelastajaksi tuli aikuiskoulutustuki, johon myös olen oikeutettu. T suhtautui kaikkeen alusta pitäen kannustavasti. Ihana mies. 

Pala palalta asiat sitten järjestyivät. Seuraavana vuorossa oli asunnon etsiminen. Olin lukenut ja kuullut  Air BnB -palvelusta ja käynyt huvikseni tsekkailemassa koteja ympäri maailmaa.  Ja sieltähän se asunto sitten löytyikin. Ensimmäisen yön vietän Bed  and Breakfast -majoituksessa, mutta sitten muutan neljäksi viikoksi yksiöön, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Villa Lantesta.

Mutta niihin hassuihin yhteensattumiin. Lentokoneen laskeduttua Rooman Fiumicinoon lyttäydyin erään suomalaisen pariskunnan kylkeen varmistaakseni että löydän matkalaukkujen tulopaikan. Vaihdoimme muutaman sanan pariskunnan kanssa ja jostain kumman syystä tuore rouva kysy minulta, että sattuisinko tietämään jonkun valokuvaajan Roomasta. He olivat siis häämatkalla ja halusivat itsestään kuvia. Minua rupesi ihan naurattamaan, kun kerroin olevani viittä vailla valmis valokuvaaja ja kuvaavani heidät oikein mielelläni. Vaihdoimme yhteystiedot ja sovimme että he katselevat muutaman päivän Roomaa sillä silmällä ja sitten järjestetään kuvaussessio heidän haluamassaan paikassa. Ihan uskomatonta! Minun yksi tavoitteeni on saada kuvia rakastavaisista. No nyt on eka pariskunta löydetty!

Kun sitten saavuin majapaikkaani muutama tunti sitten, niin minut otti vastaan mukava italialainen herra, joka on itse asiassa asukkaana tässä Bed and Breakfast -paikassa. Majapaikan omistajarouva asuu kauempana keskustasta ja oli sopinut asiasta hänen kanssa. Mies otti minut ystävällisesti vastaan ja auttoi matkalaukun kanssa ja kysyi samalla mistä tulen… Kun vastasin että ”from Finland”, niin hänen silmissään kävi välähdys. Seuraavaksi hän kertoi, että hänellä oli kauan aikaa sitten tyttöystävä Suomesta. ”Helena from Helsinki.”

Rakkaudella Roomasta,

F

PS Iltapalaksi oli pakko napata rasia tuoreita mansikoita – niin ja valkoviiniä hammasmukista.

  

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s