Avoin kirje parisuhdekriisissä eläville

Hei!

Jos olet omassa parisuhteessasi siinä pisteessä, että sinulla ei ole hyvä olla, niin luepa tämä. Emme lupaa mitään, mutta joskus jokin asia saattaa johtaa toiseen ja kolmanteen. Ei voi tietää.

Hyvin usein kun jokin on omassa suhteessa pielessä, niin ihminen alkaa vilkuilla ympärilleen. Muut ihmiset ja muu tekeminen alkavat kiinnostaa poikkeuksellisen paljon. Se on yleensä hyvä hälytysääni, jota kannattaa kuunnella. Ahdistuksen ja tyytymättömyyden tunteet, jotka eivät katoa, ajavat samaa asiaa. Hälytyskellojen pitää soida.

Joskus negatiiviset tunteet ja halu paeta eivät johdukaan toisesta, vaan itsestä. Se on asia, mikä kannattaa ensin käydä läpi. Onko nämä tuntemukset seurausta lapsuuden tai nuoruuden tapahtumista, suhteesta omiin vanhempiin – vai jotain muuta?

Jos olet selvillä vesillä itsesi kanssa ja olet varma, että jokin teidän yhteiselossanne on pahasti pielessä, niin kerro siitä kumppanillesi. Vaikka kuinka sanat takertuvat kurkkuun ja vaikka kuinka olisit sitä mieltä, että toisen pitäisi ymmärtää sanomattakin. Jos nämä keskustelut on käyty moneen kertaan ja mitään muutosta ei tapahdu, on aika ottaa järeämmät keinot käyttöön. Ja ei. Tämä ei ole se kohta missä hukuttaudutaan töihin tai selataan Tinderiä ja aloitetaan salasuhde. Nyt pitää vain uskaltaa lyödä kortit pöytään.

Hölmöintä tässä kohtaa on kuvitella, että ero ei koske MEITÄ. Olemme nähneet niin monta eroa, joita ei ikinä olisi uskonut näkevänsä. Totuus on että joka ikinen suhde voi päätyä eroon. Yhteisllä vuosilla, lapsilukumäärällä tai maallisen mammonan suuruudella tai pienuudella ei  ole mitään merkitystä. Meillä jokaisella on vain yksi elämä. Olemme onnemme ansainneet.

Emme ole kumpikaan koskaan olleet pariterapiassa tai hakeneet parisuhdecoachin apua, emme aikaisemmin, emmekä nyt, mutta olemme kirjoittaneet että jos tilanteet niin vaativat, niin otamme myös tämän kaltaiset palvelut yhdessä käyttöön. Asiasta voi lukea täältä.

Olemme sitä mieltä, että erilleen muuttaminen on yksi tehokkaimmista keinoista saada ihminen havahtumaan eron realiteettien suhteen. Uskomme että jo muutamassa kuukaudessa ihminen on nähnyt asioiden monet puolet. Valitettavasti yleensä siinä vaiheessa kun eropaperit on jätetty ja harkinta-aika asumuseroineen menossa, niin ihmiset ovat jo niin tulehtuneessa tilanteessa että harkinta-aikaa ei käytetä siihen, mihin sitä kuuluisi  käyttää. Ja avoeroissahan ei juridiikka vaadi mitään aikataulutusta. Joku voi todeta tähän, että aika kallista touhua maksaa kahta asuntoa samaan aikaan. Totta. Mikään ei ole ilmaista, mutta voimme myös kertoa että ero se vasta pistääkin yleensä talouden kuralle, joten ei muuta kuin kämppä hakuun ystäväpiiristä tai Air BnB:stä ja molemmille omaa aikaa miettiä, mitä sitä sitten elämältään oikeasti haluaa. 

Jos suhteessa on lapsia, niin lapsilta itseltään kannattaa kysyä mitä he ajattelevat kokeilusta ja miten he haluavat asua sen ajan. Vomme kertoa, että lapset eivät hajoa muutoista, muutoksista ja eivät edes eroista, mutta vanhempien jatkuva paha olo koskettaa lapsia. He haluavat, että me aikuiset olemme tyytyväisiä ja läsnä heille. Ja se on pirun vaikeaa, jos itseä kalvaa huoli, suru, viha tai katkeruus parisuhteesta.

Sitten onkin sen vaikein osuus. Mitä jos kaikista radikaaleista ratkaisuista huolimatta toinen tai molemmat haluavat erota? Sillehän ei todellakaan voi mitään, mutta tangoon tarvitaan kaksi. Ja elämässä pitää olla tanssia. Emme suostuisi enää itse elämään ilman tanssia – teemme sen mieluiten paritanssina, mutta soolotanssi käy myös hyvin! Olemme viime aikoina kuulleet useamman tarinan siitä, miten ajoissa tehty asumusero on päättynyt siihen että pariskunta onkin palannut yhteen. Eräskin tuttavamme kertoi itsekin täysin asiasta hämmentyneenä, ettei ikinä olisi uskonut että he saisivat asiansa selvitettyä ja löytäisivät rakkauden uudelleen. Mutta niin vain kävi.

Rakastuminen on riski, ero on riski ja niinhän se on että koko elämä on yhtä suurta riskin ottamista. Koskaan ei voi varmasti tietää, mitä tulevaisuus tuo mukanaan teki niin tai näin. Mutta riskejä voi myös yrittää pienentää. Esimerkiksi katsomalla aika monta korttia läpi ennen kuin eroaa lopullisesti. Ja myös uskaltamalla tehdä päätös erota, jos oma onni on siitä kiinni.

Rakastakaa itseänne ja rakastakaa toisianne – ja näyttäkää se!  Elämä on aivan liian lyhyt muuhun.

 

Rakkaudella,

F&T

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s