Luonto kutsui

Löysin yhden syyn lokakuun notkahdukseeni ja se oli raittiin ilman puutos. Jos on koko kevään, kesän ja alkusyksyn imenyt sisäänsä raitista meri-ilmaa ja ollut alttiina auringon, mäntyjen, kukkien ja muun luonnon positiiviselle vaikutukselle, niin onko se nyt ihme kun koteloituu kuukaudeksi seinien sisään niin töissä kuin vapaallakin, että rupeaa viiraamaan?

Lauantaina päätimme lähteä pienelle kävelylle luontoon. Kullaan Joutsjärven ympäri kiertää 27 kilometriä pitkä retkeilyreitti, jonka olen aikoinaan reippaana partiolaisena patikoinut ystävieni kanssa. Emme suinkaan lähtenyt ihan tälle tielle, vaan suuntasimme samoissa maisemissa kiertävälle luontopolulle. T laittoi hapankaalipadan uuniin, hyppäsimme autoon ja pienen hortoilun jälkeen lähdimme kävelylle merkitylle luontopolulle. Joutsjärvi sijaitsee n. 30 kilometriä Porista Tampereen suuntaan. Joutsjärvi on eräämaajärvi, jonka valttina on luonnon monimuotoisuuden lisäksi maaginen hiljaisuus. Hetken koki samankaltaista fiilistä kuin Lapissa.

Käyskentelimme polulla ja minä nappailin muutaman kuvan. Kuusissa roikkuvat naavat tekivät vaikutuksen. Samoin meitä ympäröivä tunnelma. Raitis ilma teki hyvää.

Kotiin palattuamme uunissa hautunut hapankaalipata maistui ihanalta. T katosi syödessään lapsuuteensa ja inkeriläisen isänsä tekemän hapankaalikeiton tuomiin muistoihin.

Sain hapankaalipadan ohjeen kollegaltani. Ohje löytyy kreivitär Eva Mannerheim-Sparren kirjasta Eva Mannerheim-Sparren keittokirja herkkusuille ja tavallisille nälkäisille. T muokkasi ohjetta jonkin verran eli suoristi aika monta  mutkaa, mutta lopputulos oli herkullinen jopa minun mielestäni, vaikka hapankaali ei kuulukaan herkkuihini, kuten T:llä. Tämän ruuan arvot ovat myös muualla kuin esteettisyydessä ja sitä paitsi nälkä oli kova reippailun jäljiltä. Kuva jäi siis ottamatta.

Kreivittären ohje kuuluu näin:

Elsassin hapankaali

I kg hapankaalia

500 g laihaa, vähänsuolaista kylkisilavaa

50 g ihraa

10 g katajanmarjaa

1 dl valkoviiniä

1 dl lihalientä

6-8 prinssinmakkaraa

7 1/2 dl vettä

Valmista hapankaali samaan tapaan kuin ohjeessa ”fasaania ja hapankaalia” s. 206. Pane vesi ja sianliha pataan ja anna kiehua 3/4 tuntia. Pane joukkoon hapankaali, katajanmarjat ja ihra. Anna kiehua, hiljaisella tasaisella tulella noin 3 tuntia pata kannella peitettynä. Kaada sekaan silloin tällöin valkoviiniä ja lihalientä. Keittoajan lopussa pannaan makkarat ja kaali pataan. Leikkele sianliha tasaisiin palasiin. Aseta hapankaali syvälle vadille ja sianliha kaalille. Koristele makkaroilla ja tarjoile perunoiden kanssa.

T iski valmiin hapankaalin, missä oli valkoviiniä, itse keitetyn lihaliemen, veden, pienen hyppysellisen suolaa ja siankylkiviipaleet Römertopf-savipataan. Noin parin ja puolen tunnin hautumiseen jälkeen sekaan heitettin vielä bratwurstit ja annettiin hautua vielä puolisen tuntia. Syötiin sellaisenaan valkoviinin kanssa.

F

Luontopolulla

Luontopolulla_2 Luontopolulla_3

Luontopolulla_4

Luontopolulla_5

Luontopolulla_6

Luontopolulla_7

Luontopolulla_8

Luontopolulla_9

Luontopolulla_10

Luontopolulla_11

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s