Sinä voit loukata minua

Viikonloppu oli kaunis ja aurinkoinen. Meillä oli lauantaina ystäviä yökylässä saaressa. Ilta oli ihana. Juttelimme, saunoimme, söimme hyvin ja vietimme viinipäiväntasausta. Kaikesta huolimatta sunnuntai päättyi kyyneliin.

Joskus sitä sanoo asioita toiselle siten, että se loukkaa. Sanat osuvat johonkin heikkoon kohtaan ja satuttavat toista. Joskus ne sanotaan harkitsematta, joskus harkiten. Harvoin ne sanotaan tarkoituksellisesti loukkaavina.

Robert Cohenin Näyttelemisen mahti -kirjassa on draamaharjoitus, jossa kaksi ihmistä sanoo toisilleen vuoroperään: ”Sinä voit loukata minua.”  Tein harjoituksen aikoinaan draamakurssilla ja ole teettänyt sitä opiskelijoilleni teatteri-ilmaisun kurssilla. Harjoituksen tavoitteena on luoda ihmisten välille side ja ymmärrys inhimillisyydestä. Harjoituksessa ei anneta toiselle tai itselle lupaa loukata toista ihmistä. Siinä vain todetaan, että niin voi käydä. Silloin kun me ihmiset olemme vuorovaikutuksessa toistemme kanssa, niin voi käydä. Se on inhimillistä, se on ymmärrettävää ja sitä tapahtuu koko ajan. Usein taustalla on tietämättömyyttä omasta tai toisen todellisesta mielentilasta, stressiä ja ajattelemattomuutta. Joskus ei tarvita sanoja, riittää että ei kuuntele, katseessa on väärä viesti tai vain syystä tai toisesta ohittaa toisen.

Sunnuntaina meillä loukattiin ja loukaannuttiin. Ei ilkeyksissä tai tarkoituksella. Mutta niin siinä vain kävi. Miten siitä sitten selvitään? Asia puhutaan läpikotaisin, kerrotaan toiselle mitä oikeasti tuntee ja ajattelee. Ei oleteta että kyllä toinen ymmärtää. Tai ajatella että kyllä ainakin pitäisi ymmärtää. Mykkäkoulu ei todellakaan ole ratkaisu, vaikka kuinka sanat meinaavat takertua kurkkuun ja hävettää, harmittaa ja itkettää. Niin ja sitten pyydetään ja annetaan anteeksi.

F

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s