Elämänvaihekumppani

Roman Schatz lanseerasi  2000-luvun alkupuoliskolla suomen kieleen uuden termin: elämänvaihekumppani, kirjassaan Rakasta minut (suomeksi) vuodelta 2006. F oli hieman aikaisemmin elänyt 19-vuotiaana aloittamansa suhteen loppumisen. Tässä suhteessa hän oli kasvanut aikuiseksi ja perustanut perheen. Sinkkuäidiksi hän jäi 30-vuotiaana. Termi elämänvaihekumppani kuulosti silloin lohdulliselta. T:n nuoruuden suhde kesti 10 vuotta. 34-vuotiaana hän meni naimisiin ja perusti perheen – avioliitto päättyi seitsemän vuoden jälkeen. Olemme siis toistemme elämänvaihekumppaneita.

Ihmisten elinikä on pidentynyt, perhemallit ovat vapautuneet ja varsinkin naisten taloudellinen riippumattomuus on aivan toista kuin viime vuosituhannen ensimmäisillä vuosikymmenillä ja sen jälkeenkin. Nämä ja monet muut asiat mahdollistavat elämänvaihekumppanuuden. Käytämme sanaa mahdollistavat, sillä jos olisimme eläneet toisenlaisessa todellisuussa vuonna 2008 me emme ehkä nyt olisi yhdessä.

Olemme puhuneet paljon myös siitä, mitä sitten jos toiselle tapahtuu jotain ennen aikojaan ja hän kuolee. Silloin toisella on vielä paljon elämätöntä elämää jäljellä. F on vannottanut T:tä lupamaan että jos jäljelle jäävä on T, niin hänen on ehdottomasti tehtävä vielä yksi nainen onnelliseksi. F on todennut että sellaisessa elämäntilanteessa hän  keskittyy mahdolliseen mummoiluun ja harkitsee ottavansa miespuolisen kulttuuri- ja matkustelukaverin itselleen, jos sellainen sattuu kohdalle tulemaan.

Me kuitenkin toivomme että tämä elämä, tämä vaihe ja erityisesti, että tämä kumppani kestävät, pysyvät ja ovat pitkään juuri näin.

F&T

  

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s