Hurahdimme oopperaan

Viime syksynä se tapahtui. Pitkällisen harkinnan jälkeen löysimme itsemme Metropolitan Operan katsomosta ja kulisseista. Kameran välityksellä, mutta kuitenkin. Kävimme katsomassa Finnkinon MET-oopperaesityksissä sekä Figaron häät että Carmenin. Figaron häät oli hieno, mutta Carmen sulatti punkin, grungen, rockin, folkin ja popin kyllästämät sielumme ja hurahdimme oopperaan.  Nälkä kasvaa yleensä syödessä ja halusimme ehdottomasti kokea seuraavan oopperan livenä. Lauantaina hyppäämme bussiin ja matkaamme Helsinkiin, Kansallisoopperaan kuulemaan Ja näkemään Verdin Aidan.

Rakkaus Aidaan saa sotapäällikkö Radamesin pettämään maansa. Rakastavaiset saavat toisensa vasta kuolemassa. Egyptiläisaihe innoitti Verdin luomaan loistokasta musiikkia ja tuloksena oli yksi kaikkein suurimmista oopperasuosikeista.

Verdi oli Aidaa säveltäessään kokenut mestari, joka pystyi luomaan tarttuvia aiheita ja ottamaan katsojan tunteet tiukasti otteeseensa. Aida muistetaan näyttävistä tapahtumista ja suurista joukkokohtauksista, mutta kaikessa mahtavuudessaan se on myös intiimi kuvaus kielletystä rakkaudesta. Kansallisoopperan kiitetyssä toteutuksessa on viitteitä niin faaraoiden aikaan kuin nykymaailman konflikteihin.” (Lähde: http://www.ooppera.fi)

Emme tiedä, miksi ooppera on alkanut maistua juuri nyt. Oopperat ovat täynnä suuria tunteita,  kuolemaa, petoksia, intohimoa, rakkautta ja tuskaa. Ehkä nuorempana nämä kaikki tuntuivat turhan  pateettisilta, mutta nyt ne osuvatkin jonnekin tunneytimeen. Sellaistahan elämäkin on – suuria tunteita, mahtipontisuutta ja ylilyöntejä. Oopperassa ne tiivistetään vaan muutamaan tuntiin ja puetaan musiikilliseen asuun. Melodramaattisuus sopii meille nykyään oikein hyvin! 

Savonlinna kutsuu tulevana kesänä.


F&T


Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s