Parisuhdetentti

Olin lueskellut monta rakkauteen, parisuhteeseen ja seksiin liittyvää kirjaa pitkän sinkkuvaiheeni aikana ja päättänyt ottaa niistä opikseni. Muutamat kirjat osoittautuivat varsinaisiksi kultakimpaleiksi. Heti avioeroni jälkeen Bruce Fisherin Jälleenrakennus oli pitkään käsikirjani ja ohjenuorani – Fisherin oppeihin perustuvat eroseminaarit ovat myös monille aviokriisin eläneille tuttuja. Jos suhteessa ei enää ole mitään kannateltavaa, tai hyvin vähän – tai se on jo ohi – suosittelen lämpimästi Fisherin kirjaa.

Thomas Mooren Seksin sielu oli minulle mullistava teos. Moore on roomalaiskatolilainen filosofi ja psykoterapeutti, ja entinen munkki. Hänen kirjoituksensa seksin merkityksestä jokaisella elämän osa-alueelle saivat minut oivaltamaan, miten yksiulotteisesti ja yhdyntäkeskeisesti seksistä puhutaan. Kysymys on ihan jostain muusta. ”Puhumme seksistä yleensä täysin fyysisenä suorituksena, vaikka millään maailmassa ei ole enemmän sielua kuin seksillä”, aloittaa Moore. Suosittelen jatkamaan.

Sheree Conradin ja Michael Melburnin Seksiäly puolestaan haastoi ottamaan vastuun omasta ajattelustaan, historiastaan ja toimintatavoistaan. Kirjan testi pistää myös miettimään asioita monesta näkökulmasta. Oletko sinä seksiälykäs? Ehdottomasti lukemisen arvoinen opus.

Aivan suhteen alkumetreillä pistin myös T:n lukemaan kaikki edellä mainitut kirjat. En pitänyt tenttiä, vaikka mieli teki. Kirjojen pohjalta oli hyvä lähteä kuitenkin keskustelemaan asioista: millaisen suhteen kumpikin haluaa, mitä virheitä ei halua toistaa, mitkä asiat ovat kynnyskysymyksiä jne. Näiden keskustelujen myötä valoimme pohjan kumppanuudellemme. Kai sen voi tehdä myöhemminkin? Monen parisataa vuotta vanhan talon kivijalka on tuettu tai rekonstruoitu. Mikä estää rakentamasta pitkän suhteen perustan uudelleen?

Ja niinhän se on, että lukeminen kannattaa – aina.

F

PS 2000-luvun lopulla Seksiäly-kirja löytyi monen kirjakaupan alelaarista – valaistuneina ja vaikuttuneina ostimme niitä pois kuljeksimasta ja jaoimme auliisti ystäville ja sukulaisille… Ei ehkä aina ihan hyvä idea.

lukukuvakollaasi2

Kommentoi ihmeessä!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s